Institutul de Cercetare Pielărie Încălțăminte (ICPI) este divizia Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie (INCDTP) înființat la București în 1951.
În România, ICPI deține o expertiză unică și facilități de cercetare și dezvoltare în domeniul prelucrării pielii, fabricării încălțămintei și domenii conexe.
În ultimii ani, prezența dinamică și cuprinzătoare a Institutului la nivel național și internațional a făcut posibilă dezvoltarea și promovarea cercetării interdisciplinare aplicate în domeniile: pielărie, încălțăminte, colagen, articole din cauciuc, moștenire culturală.
Pentru a-și îndeplini rolul activ, ICPI colaborează cu IMM-uri, alte centre de cercetare și dezvoltare, universități, asociații, organisme publice etc. din România și din străinătate și dezvoltă următoarele direcții de cercetare și dezvoltare:
● Materiale inovatoare și tehnologii ecologice pentru sectoarele de pielărie, cauciuc și încălțăminte;
● Reciclarea / valorificarea deșeurilor din sectoarele pielărie și încălțăminte pentru generarea de produse secundare cu valoare adăugată;
● Încălțăminte medicală folosită în tratamentul conservator al patomecanicii membrelor inferioare;
● Proceduri și materiale de evaluare, conservare și tratament (inclusiv piele și pergamente) pentru evaluarea și restaurarea obiectelor istorice și culturale pe bază de colagen;
● Învățare pe termen lung și perfecționare pentru dezvoltarea de noi abilități și competențe, studii și strategii pentru creșterea competitivității sectoriale și a capacității de cercetare-dezvoltare în domeniul pielărie și încălțăminte;
● Îmbunătățirea durabilității sectorului de pielărie și încălțăminte prin controlul integrat al calității și monitorizarea impactului asupra mediului.
INCDTP a obținut în 2013 nivelul de certificare A +, în conformitate cu Hotărârea de Guvern 1062/2011.
Toate aceste performanțe deosebite ale ICPI au fost și sunt posibile datorită:
● abilităților multidisciplinare ale personalului său;
● cadrului foarte flexibil și ușor adaptabil la cerințele specifice ale activității de cercetare;
● personalului calificat în formarea și evaluarea competențelor;
● infrastructurii moderne de cercetare-dezvoltare (echipamente de înaltă tehnologie pentru analiză instrumentală, laborator acreditat, stații pilot moderne);
● recunoașterii și vizibilității națională / internaționale (parteneriate naționale / internaționale în consorții de proiecte, participare activă la asociații, rețele și grupuri de lucru naționale și europene).