Departamentul Cercetare Colagen

Prezentare generala:
Departamentul Cercetare Colagen a fost infiintat in anul 1973, avand activitati de cercetare si microproductie, prin care s-au fabricat pansamente colagenice pentru tratarea arsurilor pielii si ochilor. Dezvoltarea activitatii de cercetare - inovare si productie experimentala/ demonstrativa, in domeniul biomaterialelor, initiata in perioada anilor ’70-80 ca un nucleu de cercetare in domeniul valorificarii colagenului din deseurile rezultate prin procesul tehnologic de prelucrare a pielii animale, a devenit, in prezent, activitatea de baza a unui departament reprezentativ pentru cercetarea si microproductia de biomateriale colagenice din tara noastra. Activitatea departamentului este structurata pe doua directii principale: cercetare-dezvoltare-inovare si productie experimentala in domeniul biomaterialelor colagenice.
In prezent Departamentul Colagen detine 2 pansamente PANCOL – pansament colagenic si GEVICOL®, bureti de colagen cu violet de gentiana si xilina, 9 produse cosmetice notificate pe Portalul de Notificare a Produselor Cosmetice, conform regulamentului CE nr. 1223/2009 si un supliment alimentar BIOpowderCOLL.

Aria de expertiza:
Departamentul Colagen detine tehnologii avansate pentru realizarea si caracterizarea biomaterialelor pe baza de colagen, iar directiile stiintifice de cercetare sunt:
• Biomateriale avansate pe baza de colagen sau alti polimeri naturali, sintetici, ceramici bioactive, cu aplicatii in stomatologie si ortopedie;
• Sisteme de eliberare a medicamentelor pe baza de colagen, cu aplicatii in medicina, farmacie si cosmetice;
• Biomaterialepebaza de colagenpentruingineriatisulara;
• Bioproduse cosmetice pe baza de colagen;
• Solutii pentru diferite tratamente de uz veterinar;
• Materiale functionalizate cu colagen;
• Produse cosmetice si suplimente alimentare pe baza de colagen.
Complementar, Departamentul Cercetare Colagen si-a concentrat activitatea in dezvoltarea produselor, tehnologiilor, al produselor cosmetice notificate pe CPNP (Portalul de Notificare a Produselor Cosmetice) si un supliment alimentar BIOpowderCOLL. (Figura 1)
Cele mai importante produse sunt pansamentele PANCOL si GEVICOL®. Printre beneficiarii acestor produse se numara spitalele, farmaciile, cabinetele medicale individuale si multi pacienti.
Facilitati de cercetare si infrastructura: Collagen Research Department

Echipa de cercetare
Departamentul de Cercetare Colagen dispune de o resursa umana formata din 4 specialisti cu studii superioare (1 doctor chimistCSI si 3 tinere doctorande cu specializare in domeniul biomaterialelor si chimie CS) si 2 specialisti cu studii medii (un tehnician si un asistent farmacist). In perspectiva, pana in anul 2022, se preconizeaza o crestere a personalului cu 6 tineri doctoranzi, doctori in chimie, inginerie chimie, biotehnologie, precum si 2 tehnicieni specializati in domeniul mecanic si pielarie.

Perspective
Deoarece domeniul cercetarii biomaterialelor este in continua dezvoltare, Departamentul de Cercetare Colagen isi propne sa cerceteze si sa dezvoltenoi directii de cercetare, cum ar fi:
• Dezvoltarea decompusi bioactivipe baza de colagen pentru industria farmaceutica, cosmetica si medicina veterinara;
• Realizarea unei game de produse cosmetice activitate terapeutica;
• Sisteme inteligente (hidrogeluri/matrici) pentru stomatologie si chirurgie plastica.
Pentru realizarea acestor noi directii de cercetare si dezvoltarea de produse noi, se propune modernizarea unor laboratoare, prin achizitionarea de echipamente performante de obtinere si caracterizare a biomaterialelor proteice si amenajarea spatiilor conform cerintelor standardelor europene.
Pentru realizarea biomaterialor colagenice la performante maxime si conform ISO 13485 si ISO 9001 este necesara completarea liniei tehnologice cu 3 camere albe (gradul 7 si 8), un liofilizator de capacitate120 L, iar pentru determinarea caracteristicilor fizico-chimice si structurale se propunea chizitionarea unor echipamente specifice pentru analiza proteinelor -spectrometru de dicroismcircular, analizor de aminoacizi, spectrometru Raman cu microscop si rheovascozimetru.
Pentru a putea asigura aceste resurse materiale, Departamentul Cercetare Colagen s-a implicat in propunerea proiectelor de cercetare:1 proiect depus in 2018 in calitate de coordonator.
Departamentul Colagen al I.N.C.D.T.P. – Sucursala I.C.P.I. reprezinta o entitate stabila, flexibila si bine structurata, care asigura pe piata romaneasca produse cosmetice, medicale, comparabile calitativ cu cele din import, dar cu un pret de vanzare mai scazut. Activitatea stiintifica este aliniata la cerintele internationale si se afla in continua dezvoltare. De asemenea, sunt indeplinite toate premisele ca,in viitor, domeniul biomaterialelor sa se mentina si sa se dezvolte.

Persoana de contact:
Dr. Chim. Gheorghe COARA – Sef departament
e-mail: gheorghe.coara.icpi.ro